Ennen ja jälkeen remontin

70-luvulla rakennettu mökki tarvitsi kunnostusta. Mökissä oli kosteusvaurioita eikä se palvellut enää asukkaitaan tarkoituksenmukaisella tavalla. Mökkiin haluttiin kaikki tämän päivän mukavuudet, jotta mökillä olisi mukava rentoutua kiireisen kaupunkielämän vastapainona.

Sisustussuunnittelija Marika Linnala tarttui haasteeseen. ”Sisustukselta toivottiin vaaleita sävyjä ja avaruutta, sillä vanha mökki oli pimeä ja ahdas. Mökkiin saatiin lisää lämmintä sisätilaa siirtämällä saunatilat erilliseen rakennukseen ja muuttamalla katettu terassi mökin sisätilaksi.”

Mökin kaikki tilat ja toiminnot suunniteltiin uudelleen. Nykyinen oleskelutila on nyt vanhan terassin paikalla ja iso liukuikkuna yhdistää saumattomasti sisä- ja ulkotilat toisiinsa.  Myös keittiön ja makuutilojen paikat vaihtuivat ja pieni tila erotettiin WC:n käyttöön. Sisustukselta toivottiin selkeyttä, hiukan väriä ja vähän mustaa. Luonnonmateriaaleja suosittiin kalusteissa ja tekstiileissä, huomioiden kuitenkin helppohoitoisuus.

”Halusin pitää värimaailman rauhallisena ja luonnollisena. Valkoisen rinnalle valitsin beigen, harmaan ja ruskean sävyjä, joita sinisen ja liilan sävyt raikastavat”, kertoo Marika Linnala.

Kesäpaikan seinä- ja kattomateriaaliksi valittiin STRUKTUURI-paneeli sen vaaleuden ja pinnan rouheuden vuoksi. STRUKTUURI-paneelissa näkyy luonnon oma kauneus oksineen ja puunsyineen.

Keittiön sisustus

Keittiön valkoisia STRUKTUURI-paneeli pintoja pehmennettiin harmailla keittiökalusteilla. Tällä haluttiin välttää valkoisen tuoma liian kliininen tunnelma. Kalusteisiin valittiin luonnollinen puun sävy tuomaan lämpöä ja mustat tuolit luomaan kontrastia vaalealle ympäristölle.

Makuuhuoneen sisustus

Makuuhuoneen sisustuksessa jatkettiin samaa STRUKTUURI-paneelin määrittelemää valkoista linjaa. Kokonaisuuden haluttiin pysyvän seesteisenä ja rauhallisena. Tässä tilassa harmaan ja beigen värisillä tekstiileillä luotiin pehmeyttä valkoisen rinnalle.

Olohuoneen sisustus

Yhdessä oleilulle saatiin lisätilaa siirtämällä keittiönurkkaus mökin vanhan saunan paikalle olohuoneen yhteyteen mökin vastakkaiselle puolelle. Näin sohvalle ja nojatuolille saatiin oma tila ilman ahdasta tunnelmaa. Keittiön pöydän paikka siirrettiin keskelle huonetta, mikä mahdollistaa mukavan yhdessäolon myös isommalle porukalle ja näkymät järvelle ovat mitä parhaimmat. Huonekalujen muotokielessä suosittiin ilmavuutta ja keveyttä.

Vinkkejä mökin remontointiin

Kun lähdetään miettimään vanhan mökin remontointia, kannattaa ensimmäisenä irrottautua olemassa olevasta tilanrakenteesta ja huonejaosta. Esimerkiksi isot tulisijat tekevät tilasta helposti ahtaan, vaikka ihania tunnelman luojia ovatkin. Kevyemmillä tulisijoilla saadaan tilaa muulle oleilulle tunnelmasta tinkimättä. Makuuhuoneiden ovet voi korvata seinän sisälle liukuvilla ovilla, jotka antavat tilaa muulle toiminnalle.

Myös pintamateriaalit kannattaa valita huolella. Pienessä tilassa ei kannata käyttää kovin montaa pintamateriaalia vaan tukeutua muutamaan toisiinsa sopivaan materiaaliin. Näin tilat pysyvät yhdenmukaisina ja selkeinä. Pienissä tiloissa valkoinen on turvallinen valinta, koska se tuo tilaan valoa ja avaruutta. Tässä kesäasunnossa paneelit asennettiin vaakaan, mikä kasvattaa tilassa visuaalista vaikutelmaa sen leveydestä. Tällä saa myös luotua pieneen tilaan vaikutelman ”lisäneliöistä”.

Tilan sisustussuunnittelussa huomiota kannattaa kiinnittää myös valonvirtaukseen sisätiloissa. Missä ikkunat sijaitsevat ja kuinka valo kiertää päivän aikana eri tilojen läpi. Näin estetään ikävien pimeiden nurkkien syntyminen. Ikkunoiden sommittelussa ja koossa huomioitiin myös ilmansuunnat ja mökin ympärillä olevat toiminnot ja maasto.

Mikäli paneeleita käytetään kosteissa tiloissa, kannattaa varmistua aina paneelin soveltuvuudesta tilaan. Puu kestää vettä ja lämpöä, mutta kaikki pintakäsittelyaineet eivät. Siellä missä paneeli on alttiina vesi-, lika- tai rasvaroiskeille voi paneelin suojaksi asentaa lasilevyn. Tämä helpottaa pinnan puhtaanapitoa.

Marika Linnalan vinkit kesämökin remontin suunnitteluun:

  • Tarpeet eri tiloille; mitä tiloja, minkälaisia toimintoja ja teknisiä laitteita mökillä tarvitaan?
  • Minkälaisia materiaaleja mökille valitaan; onko mökki talvisin kylmä vai peruslämmöllä?
  • Huoneiden ja ikkunoiden sijoittelut suhteessa ilmansuuntiin ja ympäröivään maastoon; mistä aurinko nousee ja minne se laskee?
  • Kulkureitit ja muut ympäröivät rakennukset
  • Henkilömäärä; kuinka monta henkilöä mökissä kerrallaan majoittuu?
  • Minkä ikäisiä käyttäjät ovat; lapset, erityisryhmät.
  • Minkälaista tunnelmaa mökille haetaan?
  • Budjetti ja yllätyksiin varautuminen

Lue lisää sisustussuunnittelija Marika Linnalan projekteista