Siparila - Passion for Wood
Siparila - Passion for Wood

Olympiastadionin julkisivun rakentaminen vaatii tarkkuutta ja hyviä kirvesmiestaitoja

80-vuotiaan Helsingin Olympiastadionin remonttia on tehty vuodesta 2016 alkaen. Peruskorjattavaa alaa on 40 315 neliötä, ja uusia tiloja rakennetaan yli 19 000 neliötä. Aiemmin sisätilaa on ollut 20 000 neliötä. Remontin jälkeen sitä on lähes kaksinkertainen määrä. Nyt vuorossa on julkisivun uudistaminen, josta vastaa materiaalien ja asennuksen osalta Siparila. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kansallismonumentin puu-ulkoverhous toteutetaan mahdollisimman samalaisena kuin alkuperäinen verhous. Remontissa julkisivujen puuverhoukset uusitaan vanhan mallin mukaisina, mutta korottaen kaksi metriä, jotta uudet katsomokatokset saadaan piiloon julkisivun taakse. Julkisivut valmistuvat vuoden 2019 loppu puolella.

Haasteena kalteva ja kaartuva julkisivu

Rakenteellisesti aiempaa korkeammalle kurottava puujulkisivu on toteutettu itsenäisellä tukirakenteella, johon runkorakenne ja puu-ulkoverhous kiinnitetään. Stadionin julkisivun korjaustyön suurin vaikeus on julkisivun haastava muoto: ulospäin kallistuvat seinäpinnat erityisesti kaarteiden osalta.

– Tämä on kyllä ehdottomasti haastavin kohde, mitä olemme olleet koskaan tekemässä. Erityisesti mitoitus ja runkotyöt ovat aiheuttaneet kovasti säätöä. Kun yhdessä työvaiheessa tehdään pieni poikkeama, se kertautuu moninkertaisena ulkopintaan päin tullessa, kertoo Siparilan myyntijohtaja Olli Prättälä erikoisprojektin tuomista haasteista.

Korkealla tapahtuva asennustyö tuo oman turvallisuushaasteensa. Koska telineiden rakentaminen ei ollut mahdollista, asentajat tekevät työtään yläilmoissa kuukulkijan ja saksilavojen päältä. Turvallisuussyistä työn alla oleva alapuolinen alue on täysin suljettu muilta työmaan työntekijöiltä.

siparila ulkoverhouspaneeli olympiastadion

Fiksusti uutta – vanhaa kunnioittaen

Olympiastadionin ulkoverhous toteutetaan mahdollisimman samankaltaisena kuin alkuperäinen esikuvansa. Jo tarjouspyyntövaiheessa Siparila toimitti yhteensä yhdeksän, eri sävyissä ja eri tavalla käsiteltyä testiseinän palaa, jotka sijoitettiin Olympiastadionin eteläpäädyn seinään kahdeksi kuukaudeksi säiden armoille. Testi osoitti, että pintakäsittely vastaa erittäin hyvin korkeita laatuodotuksia. Siparilan tuotteen leveyttä muokattiin hieman, jotta se vastaisi mahdollisimman hyvin alkuperäistä.

–  Voin sanoa, että tämä ei ole ollut ihan perustekemistä, sillä koko ajan pitää olla kieli keskellä suuta. Työ vaatii todellisia kirvesmiehen taitoja ja ennakoivaa otetta – seuraavat vaiheet on pidettävä koko ajan kirkkaana mielessä, sillä virheet kostautuvat työn edetessä, paljastaa Prättälä.

Ylpeydellä suomalaisesta puusta

Olympiastadionin ulkoverhous toteutetaan suomalaisesta PEFC-sertifioidusta, hienosahapintaisesta kuusilaudasta. Normaalia hienommassa hienosahapinnassa maalipinta pysyy rouheampaa pintaa paremmin, tuoden ulkoverhoukselle vaadittavaa säänkestävyyttä haastavissa olosuhteissa. Olympiastadionin ulkoverhous käsittää valtavat 9000 m2 seinäpinta-alaa. Kokonaiskuusisahatavaran määrä on jopa 500 m3. Laskennallisesti Olympiastadionin puu-ulkoverhous sitoo jopa 500 hiilidioksiditonnia elinkaarensa aikana. Ulkoverhouksen paneelit käsitellään teollisesti valvotuissa olosuhteissa. Maalaussertifikaatin mukainen viimeinen maalipinta sivellään asennetun ulkoverhouksen pintaan ensi kesän kuluessa.

Tällä hetkellä Olympiastadionin ulkoverhouksen parissa työskentelee 7 ammattilaista. Rakentaminen on edennyt runkotöiden ja ulkoverhouslaudoituksen osalta etukaarteeseen. Helsingin Olympiastadionin avauduttua ensi vuoden lopulla, se tulee näyttämään ulospäin lähes samanlaiselta kuin 1952 olympialaisten jälkeen.

Ota yhteyttä! Contact us

Askarruttaako jokin? Ota yhteyttä – palaamme asiaan mahdollisimman pian!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.