Siparila - Passion for Wood

Luontokeskus Haltia

Kohde
Luontokeskus Haltia, Espoo
Rakennusvuosi
2011–2012
Rakennuttaja
YIT
Suunnittelija
Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki
Ulkoverhouksen asennus
Siparila


Käytetyt tuotteet:

Topcoat®-ulkoverhouspaneeli UTS 28 x 108 mm, palosuojattu

Luontokeskus Haltia

Projektin kategoriat:


Ulkoverhous

Puurakentamisen taidonnäyte Nuuksion kansallispuistossa

Haltian luontokeskus Nuuksiossa kansallispuistossa, Espoossa on edustava puurakentamisen taidonnäyte. Se on ensimmäinen julkinen rakennus, joka on rakennettu massiivipuuelementeistä ja joka on kokonaan puuta kellarikerrosta lukuun ottamatta.

Keskuksen on suunnitellut Rainer Mahlamäki arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäestä. Haltiasta haluttiiin saada mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittava, minkä vuoksi rakennuksen kellarin yläpuoliset kantavat rakenteet on toteutettu ristiinlaminoiduilla, Stora Enson valmistamilla ja sen tytäryhtiön Eridomic Oy:n toimittamilla CLT-levyillä.

Haltian seinäelementtien julkisivuissa käytettiin valmiiksi maalattua Siparilan TOPCOAT®-ulkoverhouspaneelia, johon päädyttiin rakennuksen muodon takia. Julkisivun vaativa muoto ei olisi mahdollistanut paneelien asennusta tehtaalla ja kustannusten minimoiseksi haluttiin heti valmis. Näin ollen elementit toimitettiin työmaalle vain tuulensuojalevy pintanaan, minkä jälkeen Siparila vastasi julkisivujen koolauksesta ja paneloinnista.

Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki oli suunnitellut ulkoverhouksen muodoksi suorareunaisen UTS-profiilin. Julkisivupaneelin paksuudeksi päätettiin 28 mm takaamaan sen kestävyyttä ja leveydeksi 108 mm. Sävyksi haluttiin Suomen metsämuseo Luston julkisivun kanssa yhteneväinen ruskea värisävy. Teollisesti pintakäsiteltyjä värimalleja tehtiin useita, jotta löydettiin luonnonvalossa tarkalleen oikea värisävy.

Topcoat wood siding, Haltia
Haltian pintamateriaalina on käytetty suorareunaista UTS-paneelia
Haltia-kohde
Puun pintakäsittelyllä on mahdollista toteuttaa toisiinsa sointuvia sävyjä.
Siparila topcoat wood siding Haltia nature center
Luontokeskus Haltia on Rainer Mahlamäen suunnittelema.
Haltia-kohde
Puupintoihin voidaan luoda rytmikkyyttä käyttämällä useampia paneelin leveyksiä.
Ota yhteyttä! Contact us

Askarruttaako jokin? Ota yhteyttä – palaamme asiaan mahdollisimman pian!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.