Siparila - Passion for Wood
Siparila - Passion for Wood

Sisustustrendit 2020 keskittyvät puun ympärille

Sisustustrendit 2020 ja koko 2020-luvulla painottuvat puusisustamisen ympärille. Sisustuksessa korostuvat maanläheisyys, ympäristöystävällisyys ja lämminhenkinen kodikkuus. Tummia ja vaaleita puunsävyjä yhdistellään rennolla otteella, jotta sisustukseen tulee kerroksia ja mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Sisustuksen suunnittelulla voidaan luoda erilaisia tunnelmia, parantaa tilan käyttöä ja luoda voimaannuttavia ympäristöjä. Lue kolmen eri sisustusvaikuttajan näkökulmia 2020-luvulla vaikuttavista sisustustrendeistä.

Tässä sisustusvaikuttajien nostot tämän hetken Top-3 sisustustrendeiksi

Milla Alftan, Sisustussuunnittelija, @millaalftan

  1. Puusisustaminen monissa muodoissaan ja innovatiivisin tavoin
  2. Ekologiset arvot ja tietoisuus tuotteiden alkuperästä, kotimaisuus
  3. Kodikkuuden ja lämmön luominen luonnonmateriaaleilla ja -sävyillä sekä laajalti materiaalien aitoudella

”2020-luvulla korostuvat kodikkuus, aitous ja lämpö – olivat ne sitten materiaaleja tai värejä.”

– Milla Alftan

 

Linda Baki, Sisustussuunnittelija, @lindabakidesign

  1. Aistiystävällisyys, joka korostuu etenkin puusisustamisessa. Ympäröivä luonto halutaan tuoda myös mukaan kodin sisätiloihin aidoilla materiaaleilla.
  2. Ympäristöystävälliset materiaalivalinnat ja luonnonmateriaalit pintamateriaaleissa ja kalusteissa
  3. Skandinaavinen boheemius sisustuksessa, uuden ja vanhan yhdistely, second hand -aarteet

”Puusisustaminen on ollut Suomessa suosittua jo pitkään, mutta nyt se on erityisen suosittua sen ekologisuuden ja aistiystävällisyyden vuoksi.”

– Linda Baki

 

Miia Salmi, Sisustusvaikuttaja, @oma_koti_valkoinen

  1. Luonnonmateriaalit niin pintamateriaaleissa, huonekaluissa kuin tekstiileissä
  2. Puun eri sävyjen rohkea yhdisteleminen
  3. Maanläheisyys ja inhimillisyys materiaaleissa ja väreissä

”Luonto halutaan tuoda kotiin entistä vahvemmin luonnollisilla ja aidoilla materiaalivalinnoilla. Uuden ja vanhan yhdistelemisellä sisustukseen luodaan kerroksia ja kodikkuutta.”

– Miia Salmi

 

Sisustustrendit 2020-luvulla

Tämän hetken sisustustrendejä on helpompi ymmärtää, kun katsomme muutama vuosi taaksepäin.

Suomessa ja muissa Pohjoismaissa sisustustrendit keskittyivät koko 2010-luvun valkoisen, harmaan ja mustan ympärille. Sisustuksella haettiin jopa tietynlaista kliinisyyttä, joka korosti kodin puhtautta ja moderniutta. Materiaaleihin ja niiden edustamiin arvoihin ei kiinnitetty samalla tapaa huomiota kuin tänä päivänä ekologisuuden ja kestävän kehityksen ollessa suuria teemoja myös sisustamisen ulkopuolella.

Muutosta 2010- ja 2020-luvun välillä kuvaa hyvin ajatus kertakäyttökulttuurin vaihtumisesta pitkäikäisyyteen ja ajattomuuteen, jossa uutta ja vanhaa yhdistellään rohkeasti. Kodikkuus, lämpö ja luonnollisuus ovat 2020-luvun suuria sisustustrendejä. Vaaleat sävyt, kuten olki, beessi, vaalean sininen ja persikan sävyt ovat suosiossa.

Siparila PALA sisustuspaneeli, kuultava koivu
Koivusta valmistettu PALA-paneeli sointuu hyvin pehmeiden sävyjen rinnalle

Vaaleisiin sävyihin yhdistyvät mausteiset tummemmat ja syvemmät värit kuten terrakotta, viininpunainen ja ruskean eri tummuusasteet suklaan ja kahvin sävyissä. Usein sisustustrendit elävät vastakohtien kautta. Kun vaaleat sävyt ovat suosiossa, niin niitä aletaan rikkoa pikkuhiljaa tummemmilla sävyillä, kunnes tummat sävyt nousevat vaaleiden rinnalle ja ohi.

Siparila Vire sisustuspaneeli, tumman ruskea
Ristomatti Ratian suunnittelema VIRE-paneeli sävyvnä ASUNin ruskea (Kuva: AnnoCollection)

Joka tapauksessa tämän hetken sisustustrendejä tutkiessa ei voi olla huomaamatta puusisustamisen suosiota.

Mistä puun suosio johtuu?

Puun suosio johtuu siitä, että siinä yhdistyvät kaikki tämän hetken sisustustrendit puun värimaailmasta lähtien. Yksittäisistä sisustustrendeistä suosituimpia tällä hetkellä ovat puiset kattorimat sekä seinäpaneelit, joilla luodaan tilaan akustiikkaa, valoa ja mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Sisustusvaikuttajat nostavat esiin viisi merkittävintä syytä puun suosioon.

1) Ekologisuus

Puu edustaa tämän hetken megatrendiä, eli ekologisuutta ja kestävää kehitystä. Puulla on erittäin pieni hiilijalanjälki, minkä lisäksi se sitoo kasvaessaan hiilidioksidia itseensä ilmasta. Puun uusiokäyttö ja muokattavuus korostavat puun ekologisuutta ja hyviä arvoja. Puu on kestävä materiaali, joka säilyy hyvin hoidettuna sukupolvelta toiselle. Puuta voi myös muokata sen hetken sisustustrendeihin sopivaksi käsittelemällä puun pinnan haluamansa näköiseksi.

Siparila VIRE-paneeli, kuultava hiekka

”Puun käyttöikä on todella pitkä, ja usein puiset pinnat säilyvät sukupolvelta toiselle. Puupinnan voi uudistaa helposti hiomalla ja käsittelemällä sen uudestaan.”
– Milla Alftan

2) Luonnollisuus

Luonnollisuus ja materiaalien aitous ovat suuri sisustustrendi tällä hetkellä. Materiaalien lisäksi myös värimaailma on muuttunut valkoisesta, mustasta ja harmaasta luonnollisemmaksi ja rikotummaksi. Luonto halutaan tuoda kotiin, koska se luo aitoa, kodikasta ja lämmintä tunnelmaa. Maanläheisyys näkyy myös tekstiileissä, joissa luonnonmateriaalit kuten puuvilla ja pellava ovat aiempaa suositumpia.

Puun oksat ja sydänpuun vivahteikkuus korostavat puun luonnollisuutta ja tekevät puusta inhimillisen ja persoonallisen materiaalin. Kliininen, yksivärinen ja oksaton paneelipinta on alkanut väistyä luonnollisen ja aidon puupinnan tieltä.

USVA paneeli, kuultava hiekka

USVA-seinäpaneeli, kuultava hiekka

 

”Maanläheiset sävyt luovat tilaan pehmeyttä ja aidot puupinnat kiinnostavia yksityiskohtia, valoja ja varjoja. Puunsyyt saavat näkyä ja pintojen luonnollinen eloisuus on toivottu elementti.”
– Miia Salmi

3) Kotimaisuus

Kotimaisia yrityksiä halutaan tukea jatkuvasti vahvemmin. Siksi tuotteen alkuperällä on aiempaa suurempi rooli huonekalujen hankinnassa ja sisustusvalintojen tekemisessä. Suomalaiset tuotteet ja materiaalit ovat myös laadukkaita, mikä yhdistetään pitkään käyttöikään ja kestävään kehitykseen.

Lisäksi puurakentamisen perinteemme yhdistyvät loistavasti tämän hetken sisustustrendiin, jossa uutta ja vanhaa yhdistellään rohkeasti.

”Kotimaisia yrityksiä halutaan tukea entistä vahvemmin. Sisustusvalintojen taustalla on havaittavissa yhä voimakkaammin arvomaailma, jossa painottuvat kotimaisuus, paikallisuus ja uniikin käsityön suosio.”
– Linda Baki

4) Käytännönläheisyys

Käytännönläheisyys on korostunut suomalaisissa kodeissa aina. Meillä on neljä ihanan erilaista vuodenaikaa, jotka asettavat kodin ylläpidolle ja materiaaleille omat vaatimuksensa. Puu kestää erinomaisesti aikaa, koska se on kestävä, helppohoitoinen ja uusiokäytettävä materiaali. Puuta on helppo pitää puhtaana, minkä takia se on yhä suositumpi materiaali mm. eteisen, WC-tilojen ja keittiön seinäpinnoissa.

Siparila KOO2-paneeli, koivu
Kuva: Lapuan Kankurit, KOO2-sisustuspaneeli

”Suomalaiset ovat halunneet aina hyvin käytännönläheisiä ja helppohoitoisia koteja. Pintojen tulee olla helposti puhdistettavia ja materiaalien kestäviä. Ajan saatossa materiaaliin kuin materiaaliin tulee pieniä kolhuja, mutta vivahteikkaassa puussa ne eivät näy läheskään samalla tapaa kuin vaikka tasavärisessä kivipinnassa. Lisäksi puu on mahdollista hioa tai käsitellä uudestaan, jolloin pinnasta tulee lähes uudenveroinen.”
– Milla Alftan

5) Aistiystävällisyys

Ihmiset haluavat tiloja, joissa heidän on hyvä olla. Puun koskettamisen on tutkittu laskevan ihmisen stressitasoa ja sykettä sekä kohentavan mielialaa. Tähän vaikuttaa sähkön, valon ja äänen kulkeutuminen puussa. Puu estää kaikumista ja puumateriaaleilla voidaan tukea miellyttävän akustiikan syntymistä. Valon osalta puu taittaa lämpimiä keltaisen ja punaisen valon aallonpituuksia. Tämän vuoksi puu koetaan lämpimäksi materiaaliksi.

Stressitasojen vaihteluihin näyttäisi olevan vaikutusta myös eri materiaalien sähkönjohtokyvyllä. Esimerkiksi huoneenlämpöisen alumiinin, viileän muovin ja ruostumattoman teräksen kosketus aiheutti tutkimuksissa elimistössä stressireaktiona verenpaineen nousua. Puupinnan koskettaminen sen sijaan ei aiheuttanut vastaavaa reaktiota.

(Lähde: Muilu-Mäkelä R., Haavisto M., Uusitalo J. (2014). Puumateriaalien vaikutukset sisäkäytössä. Metlan työraportteja 320.

 

Siparila PALA sisustuspaneeli, lämpökoivu

”Sisustustrendeissä näkyy nyt vahvasti aidot materiaalit ja se, että luonto halutaan tuoda osaksi sisätiloja. Puun luonnolliset sävyt ja vivahteet tuovat sisustukseen lämpöä ja kodikkuutta, ja sen akustoivat ominaisuudet luovat kodin äänimaailmasta tasaisemman.

Ihmiset haluavat tiloja ja koteja, joissa heidän on hyvä olla. Se on myös kaikkea sisustussuunnitteluani ohjaava lähtökohta ja tavoite. Puun aistiystävällisyys on tuossa suhteessa ylivertaista luokkaa.”
– Linda Baki

Sisustustrendit kodin eri tiloissa

Keittiön sisustaminen

Luonnonpuu tekee vahvan paluun keittiöihin. Puuta nähdään yhä enemmän keittiön kiintokalusteissa puuviiluna ja massiivipuuna sekä välitilassa paneloinnin muodossa. Puu on oivallinen tapa maustaa ja luoda kauniita yksityiskohtia skandinaavisen pelkistettyihin tummiin ja vaaleisiin keittiöihin. Myös suuret lankkupöydät pysyvät suosiossa, ja nykyisin niitä hankitaan yhä enemmän myös tummemmissa sävyissä.

Keittiön luonnollista ilmettä korostetaan valitsemalla hanoihin ja metallisiin koriste-esineisiin lämpimiä metallisävyjä, kuten kuparia, messinkiä ja ruusukultaa.

Koivuinen KOO2-paneeli sopii täydellisesti hirsitalon tunnelmaan. Kuva: JH Design

 

STRUKTUURI paneeli, kuultava hiekka
Kuultavan hiekan värinen STRUKTUURI-paneeli tuo keittiöön kodikkuutta ja modernia saaristo- ja maalaistunnelmaa.

 

Valkoinen STRUKTUURI-paneeli tekee keittiöstä avaran ja valoisan.

 

Olohuoneen sisustaminen

Tämän hetken suosituimmat yksittäiset sisustustrendit ovat puiset kattorimat sekä puiset seinäpaneelit. Niiden tulo on näkynyt erityisesti olohuoneen sisustuksessa, mutta niitä käytetään myös keittiössä, makuuhuoneessa, kodinhoitohuoneessa ja WC:ssä. Puisilla seinäpaneeleilla voi luoda erittäin näyttäviä ja yksilöllisiä ratkaisuja: kauniin tapetin sijaan kodin kiintopisteenä olevalle seinälle valitaankin nyt pystyyn, vaakaan tai kalanruotokuvioon paneloitu puinen tehosteseinä.

VIRE sisustuspaneeli, kuultava valkoinen saarni

VIRE-sisustuspaneeli olohuoneessa, kuultavan valkoinen saarni. Pystypanelointi korostaa tilan korkeutta ja avaruutta.

”VIRE-paneeli on mielestäni kaunis sisustuspaneeli. Sillä saa luotua kauniita tehosteita tilaan kuin tilaan. Toinen suosikkini on Siparilan KOO4-paneeli, jonka muotokieli on ihanan selkeä ja tyylikäs.”
– Linda Baki

Olohuoneen irtokalusteista lipastot ja sohvapöydät ostetaan yhä useammin kierrätettyinä tai uudistettuina second hand -tuotteina. Puu näkyy myös sohvissa ja nojatuoleissa esimerkiksi tammijalkoina. Olohuoneen tekstiileissä trendikkäitä materiaaleja ovat tällä hetkellä luonnolliset materiaalit, kuten pellava ja puuvilla.

KOO2 sisustuspaneeli, koivu

KOO2-paneeli, koivu

 

STRUKTUURI sisustuspaneeli, valkoinen

STURKTUURI-paneeli seinäpaneelina ja kattopaneelina

 

STRUKTUURI-paneeli sopii kauniisti myös kattoon. Sävy kuultava hiekka.

 

Siparila VALO paneeli, helmiäiskäsitelty koivu

Kivitaloon saat kodikkuutta Heli Mäkirannan suunnittelemalla VALO-paneelilla

Makuuhuoneen sisustaminen

Pellava ja puuvilla ovat tämän hetken suosituimpia tekstiilivalintoja myös makuuhuoneessa niiden luonnollisuuden vuoksi. Värimaailmaltaan makuuhuoneita sisustetaan lämpimiin luonnonsävyihin, kuten beessiin ja oljen väriin.

Makuuhuoneen tunnelmasta saa kotoisamman lämminsävyisillä seinäpaneeleilla, minkä lisäksi puisten paneelien akustiset ominaisuudet rauhoittavat makuuhuoneen äänimaailmaa. Hennon vihreät ilmakasvit ja eukalyptuksen oksat luovat makuuhuoneeseen skandinaavista raikkautta.

VIRE paneeli, kuultava valkoinen saarni

Ristomatti Ratian suunnittelema VIRE-paneeli on tyylikäs pystyyn asennettuna

 

Liimalla kiinnitettävän PALA-paneelin voi sommitella kalanruotokuvioksi

 

Kuultavan musta STRUKTUURI-paneeli sopii tummia sävyjä rakastavalle

 

USVA-paneelin helmiäissävyt tuovat puun pinnalle kimallusta

Kosteiden tilojen sisustaminen

Viimeaikojen yksi uusimmista sisustustrendeistä on ollut puisten seinäpaneelien tulo myös kodinhoitohuoneisiin ja WC-tiloihin. Puinen tehosteseinä tuo paljon lämpöä muuten laattavoittoiseen ja viileäsävyiseen tilaan. Myös kiintokalusteiden pinnoissa puun suosio kasvaa jatkuvasti.

Lämpimiä metallisävyjä, kuten messinkiä, kuparia ja ruusukultaa, käytetään keittiön hanojen lisäksi myös kosteiden tilojen hanoissa. Ne tuovat tilaan kodikkuutta ja maanläheisyyttä kromisia vesikalusteita enemmän.

Siparila KOO4 paneeli, kuultava valkoinen koivu
KOO4-sisustuspaneelilla WC:hen saa luotua valoisan ja lämpimän tunnelman.

 

Vire sisustuspaneeli, koivu
VIRE-paneeli sointuu kauniisti puiseen pöytälevyyn. Yläkaapiston pohjassa oleva valonauha luo VIRE-paneeliin kauniita varjoja tuoden seinään ulottuvuutta.

 

STRUKTUURI paneeli, valkoinen
Vaalea kattopaneeli lisää tilantuntua ja rauhallisuutta saunatiloihin

 

Yhteenveto – sisustustrendit 2020-luvulla

Puun käyttö sisustamisessa on tämän hetken ylivoimaisesti suurin sisustustrendi niin julkisissa tiloissa kuin kotitalouksissa. Puuta käytetään rohkeasti kodin kaikilla pinnoilla.

Puun aiempaa suurempaan suosioon vaikuttaa se, että puussa yhdistyvät kaikki tämän hetken merkittävimmät sisustustrendit: maanläheisyys, ympäristöystävällisyys ja lämmin kodikkuus.

 

”Puun ennennäkemätön suosio on ollut todella hyvä trendi sisustuksessa, koska puun taustalla oleva arvomaailma on mielestäni kaunis. Toivon, että puusisustaminen ei katoa tulevaisuudessakaan suomalaisista kodeista, vaan sen sijaan sitä uskalletaan käyttää entistä rohkeammin ympäri kotia. Puun luomat mahdollisuudet ovat rajattomat ja sen ulkonäköä on helppo muokata mieluisaksi toisinaan myös asentamisen jälkeen.”


– Milla Alftan

 

”Sisustustrendit tulevat ja menevät, mutta uskon puusisustuksen tulleen jäädäkseen skandinaaviseen sisustamiseen. Etenkin tällä hetkellä puusisustaminen on selvästi aiempaa suuremmassa suosiossa ja kodeissa halutaankin panostaa yhä enemmän hyvinvointiin myös tilojen aistiystävällisyyden kautta. Uskon siis, että puusistaminen jatkaa voittokulkuaan, etenkin kun markkinoille tulee vielä lisää uudenlaisia tuotteita ja ihmiset rohkaistuvat käyttämään puuta aiempaa monipuolisemmin.”


– Linda Baki

 

”Maanläheiset sävyt luovat tilaan pehmeyttä ja aidot puupinnat kiinnostavia yksityiskohtia, valoja ja varjoja. Puunsyyt saavat näkyä ja pintojen luonnollinen eloisuus on toivottu elementti. Ekologiset materiaalit ja luonnonläheisyys ovat uuden vuosikymmenen merkittävin sisustustrendi ympäri maailman. Kauniit puupinnat tekevät sisustuksesta tunnelmallisen ja kutsuvan.”

– Miia Salmi

 

Lataa trendiraportti sekä sisustuskuvasto. Löydät molemmista kattavasti lisätietoa siitä, millaisia tämän päivän sisustustrendit ovat!

Trendiraportti:

Lataa trendiraportti

Sisustuskuvasto:

Lataa sisustuskuvasto

Ota yhteyttä! Contact us

Askarruttaako jokin? Ota yhteyttä – palaamme asiaan mahdollisimman pian!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.