Perinteitä ja innovaatioita yhdistäen

Kaunis Valkjärvi kiiltelee edelleen kirkkaana Karjalan kannaksella, vanhan Suomen sydämessä. Valkjärven rannoille oli perustettu vuosisatoja sitten monia pieniä kyliä, joista yksi oli Siparila. Luonto Siparilassa oli kaunista. Kylää ympäröivät tiheät metsät, joista pidettiin hyvää huolta. Ne suojasivat kylää ja tarjosivat monille elinkeinon.

Siparilan kyläläiset olivat kuuluisia kyvyistään hyödyntää ja työstää puuta. He olivat ahkeria ja kekseliäitä ihmisiä, ja he olivat aina valmiina auttamaan. Puusta valmistettiin hevoskärryjä ja yhdessä tehden rakennettiin mökkejä, taloja, kartanoita. Ovia ei tarvinnut lukita. Kahvin ja tuoreen pullan tuoksu toivottivat vieraat tervetulleeksi. Kotiin.

“Kaunis muisto jäi rajan taa, sinne sydämeni an’ halajaa”.

Näin riimitteli Hilmer Sojakka eläessään. Hilmer Sojakka toi Siparilan kylän puusepäntaidot muistoina ja kertomuksina Suomeen, joita me vaalimme nyt 100 vuotta myöhemmin Siparila Oy:ssä. Hilmer Sojakka joutui jättämään kotinsa vanhaan Suomeen, mutta koti pysyi hänen sydämessään ikuisesti. Me haluamme olla tänä päivänä mukana rakentamassa suomalaisille koteja, jotka säilyvät heidän sydämissään ikuisesti.

Siparila Oy on nimetty isoisän muistoa kunnioittaen muistuttamaan meitä kodin tärkeydestä.

Juha Sojakka, toimitusjohtaja.

2003

Siparilan tarina alkaa vuodesta 2003, kun kunnianhimoinen, nuori diplomi-insinööri ostaa puunjalostustehtaan tavoitteenaan kehittää suomalaisille rakentajille rakentamista helpottavia ja nopeuttavia tuotteita suomalaisesta puusta. Suomessa sisustetaan pääasiassa maalipinnoilla ja tapeteilla. Puurakentamisessa käytetään pohjamaalattuja ulkoverhouspaneeleita, jotka joudutaan työmaalla maalaamaan vielä kahteen kertaan asennuksen jälkeen.

2005

Valkoinen ja musta sisustus tekevät tuloaan. Ihmiset haluaisivat käyttää puuta erityisesti sauna- ja pesutiloissa, mutta Suomessa ei ole kosteisiin tiloihin soveltuvaa, tyylikästä puupaneelia. Siparila alkaa kehittämään maalinvalmistaja Teknoksen kanssa pintakäsittelymenetelmää, jossa puun hengittävyys voidaan säilyttää. Monien koeajojen tuloksena syntyy valkovahatttu sisustuspaneeli. Uutta tuotteessa on kuultavan valkoinen pinta, mutta myös vesiohenteiset pintakäsittelyaineet, jotka ovat turvallisia niin ihmisille kuin ympäristöllekin. Ja mikä tärkeintä – puu hengittää edelleen!

2007

Useiden työmaavierailujen ja pohjamaalattujen paneelimetrien jälkeen Siparilassa alkaa herätä ajatus siitä, että rakentamisessa käytettävät ulkoverhouspaneelit pystyttäisiin pintamaalaamaan tehtaalla valmiiksi. Tämä nopeuttaisi työmaiden toimintaa ja säästäisi kustannuksia. Myös talvella puulla rakentaminen olisi mutkattomampaa, koska pintamaalikerros suojaisi puuta kesään asti. Siparila uskoo, että tulevaisuuden rakentaja ostaa valmiiksi käsiteltyä puuta, ja investoi Suomessa ensimmäisenä puun pintamaalaukseen erikoistuneeseen tuotantokoneistoon.

2008

Naulankannat aiheuttavat harmaita hiuksia siparilalaisille, sillä vesi ja epäpuhtaudet pääsevät niistä sisään vahingoittamaan puuta. Siparilassa istutaan alas, ja paneelin muotoa aletaan suunnitella uudestaan. Terämiehet teroittavat teriään kun Siparilassa kuumeisesti haetaan uutta piilokiinnitettävää muotoa puulle. Syntyy TOPCOAT®-ulkoverhouspaneeli, joka mahdollistaa naulattoman puupinnan ja on kahteen kertaan pintamaalattu, eikä siis tarvitse työmaalla enää pintakäsittelyä asennuksen jälkeen. Tälle innovaatiolle myönnetään hyödyllisyysmallisuoja.

2009

Siparilan johto havahtuu siihen, että henkilöstö on sen arvokkain resurssi. Työtapoja muutetaan radikaalisti ja työntekijöiden vaikuttamismahdollisuuksia omaan työhönsä lisätään. Siparilan henkilöstö otetaan mukaan kehittämään asiakaspalvelua, tuottavuutta ja yrityskulttuuria – Siparila-henkeä. Työntekijät toimivat Siparilassa itseohjautuvasti eikä Siparilassa ole lainkaan työnjohtoa. Tämän ansiosta Siparilan kannattavuus paranee ja henkilöstön tyytyväisyys työhönsä kasvaa. Siparila palkitaan keväällä 2010 Työmarkkinoiden keskusjärjestöjen myöntämällä Tuottavuuden kunniamaininnalla.

2010

Siparilassa koetaan suuria muutoksia. Keväällä Siparila vahvistaa omaa osaamistaan ostamalla erityisesti massiivipuulistojen valmistukseen erikoistuneen Parkanon Höyläämön ja hankkii näin riveihinsä samalla uusia puusisustamisen ammattilaisia. Siparilan visio valmistaa laadukkaita ja yksilöllisiä puutuotteita on taas askeleen verran lähempänä toteutumistaan.

2011

Uusi piilokiinnitettävä, valmiiksi maalattu ulkoverhouspaneeli aiheuttaa ihmetystä työmailla. Tuotteen myyntiä vauhdittaakseen Siparila alkaa tarjoamaan TOPCOAT®-julkisivuja valmiiksi asennettuina. Siparilan kouluttamat asentajat lähtevät ympäri Suomea tehtävänään asentaa julkisivuja, jotka kestävät tuulet ja tuiverrukset. Tulevien vuosien aikana keikutaan TOPCOAT®-paneelit kainalossa Luontokeskus Haltian korkeuksissa ja useiden muiden rakennusten ulkopinnoilla.

2012

Parkanossa ahkerasti työtään tekevät puusisustamisen ammattilaiset uskovat puuhun tulevaisuuden sisustusmateriaalina. Parkanon tehtaallamme valmistetaan  aitoja puisia sisustuslistoja ja kehitetään asiakkaille entistä valmiimpia sisustamisen ratkaisuja.

2013

Siparila ja Isku, kaksi suomalaista perheyritystä, huomaavat keväällä, että suomalaiset ostavat pääasiallisesti ulkomailla valmistettuja terassikalusteita. Tästä syntyy idea kehittää terassikalusteita, joiden raaka-aine on kotimainen puu ja jotka on Suomessa suunniteltu ja valmistettu. Muotoilija Janne Tyynismaa saa siniristilipun kantaakseen ja kesällä 2013 Isku saa ylpeänä myydä 100% suomalaisia puutarhakalusteita.

PALA-paneelin ruoto-muotoilu on käytetty sängynpäätyyn

2014

Sisustamisessa puhaltavat uudet tuulet, kun Siparila tekee paneelien asentamisesta entistä helpompaa. Uudet PALA™-sisustuspaneelit kiinnitetään liimalla eikä vasaroita ja nauloja enää tarvita. PALA™-paneelit löytävät tiensä nopeasti toimistojen ja kotien seinille, ja erityisesti kalanruotokuvio houkuttelee sisustajia.

2015

Siparila tekee uuden aluevaltauksen hyppäämällä mukaan teolliseen rakentamiseen. Jyväskylään rakentuu Puukuokka, johon Siparila toimittaa ja asentaa palosuojatut ulkoverhouspaneelit. Siparila on Suomessa ensimmäinen, joka saa CE-merkintäoikeuden palosuojatulle ulkoverhoukselle.

Topcoat wood siding, Puukuokka

2016

Lähes 100 puualan ammattilaista omistaa elämänsä suomalaiselle puulle tunteakseen sen ominaisuudet päivä päivältä paremmin ja mahdollistaakseen meille tämän uusiutuvan luonnon materiaalin käytön monipuolisesti rakentamisessa ja sisustamisessa. Kokeneet terätekniikan, höyläyksen ja pintakäsittelyn mestarit kouluttavat joka päivä nuoria oppisopimusopiskelijoita tuntemaan puun salat ja jatkamaan suomalaista puun käytön perinnettä. Siparila, jonka tarina alkoi suomalaisesta perinteestä, on edelleen 100 % suomalainen, juuriaan myöten.

2017

Teollisessa rakentamisessa kaivataan uudenlaisia puutuotteita. Kaivataan leveämpiä puupintoja, joilla voitaisiin helposti ja kustannustehokkaasti verhoilla esimerkiksi kerrostalojen julkisivuja. Siparila tarttuu haasteeseen ja kehittää PLATTA-julkisivulevyn. Julkisivulevy on täysin valmiiksi maalattu, piilokiinnitettävä ja saatavana kolmessa eri koossa.

Valmiiksi maalattu, piilokiinnitettävä PLATTA julkisivulevy

2018

Suomalainen, tiheäsyinen puu kiinnostaa ulkomailla. Kanadassa ja Euroopassa ollaan kiinnostuneita toimimaan suomalaisen kumppanin kanssa, joka pystyy palvelemaan monipuolisesti rakentajia. Viennin kasvun myötä Siparila ja US Wood yhdistävät voimansa ja US Woodin ammattitaitoiset työntekijät siirtyvät osaksi Siparilan tiimiä. Valmiiksi maalattujen ulkoverhouspaneelien markkina on suurelta osin Siparilan hallussa Suomen osalta.

2019

Puu kasvattaa suosiotaan sisustamisessa. Puu on turvallinen materiaali sisätiloissa ja sillä on hyödyllisiä ominaisuuksia, jotka vaikuttavat meidän ihmisten viihtyvyyteen sisäilmaa parantaen ja stressin tuntemuksia vähentäen. Teemme läheistä yhteistyötä suomalaisten suunnittelijoiden kanssa löytääksemme puulle houkuttelevia muotoja ja katseita vangitsevia pintakäsittelyjä. Meille on myönnetty Design from Finland-merkki, joka edistää suomalaista muotoilua. Kaikki paneelimme valmistetaan myös Suomessa.

2020

Suomen johtava valmiiksi maalattujen sisustus- ja ulkoverhouspaneeleiden valmistaja Siparila Oy yhdistää liiketoimintansa virolaisen Thermory AS:n kanssa. Kiinnostus pohjoismaista puutavaraa kohtaan on suurempaa kuin koskaan. Yhteistyön avulla liitämme yhteen kummankin yrityksen parhaat puolet: Thermoryn osaamisen lämpöpuutuotteiden valmistuksessa ja Siparilan tietotaidon puutuotteiden pintakäsittelystä. Yhdessä pystymme tarjoamaan vastuullisia ja kestäviä ratkaisuja rakentamiseen kansainvälisille markkinoille.

 

Siparila - Passion for Wood