Ulkoverhouspaneelit – pikaopas oikean paneelin valintaan

Oletko rakentamassa omakotitaloa, rivitaloa tai vaikkapa suurta toimistorakennusta?

Etsitkö projektiisi parhaiten soveltuvaa ulkoverhouspaneelia? Tässä artikkelissa kerromme sinulle vinkkejä lähes 20 vuoden ja tuhansien projektien kokemuksellamme, kuinka valitset oikeanlaiset ulkoverhouspaneelit projektiasi varten satojen erilaisten ulkoverhouspaneeleiden joukosta.

Ensimmäiseksi kerromme hieman ulkoverhouspaneeleiden tärkeydestä rakennuksen hyvinvoinnin kannalta.

Ulkoverhouspaneelit ovat yksi rakennuksen tärkeimpiä osa-alueita katon kanssa. Katto ja ulkoverhouspaneelit suojaavat rakennusta, minkä takia niihin panostaminen on fiksuinta, mitä rakentaja voi tehdä. Katto ja ulkoverhouspaneelit ovat kuin liikunta ja terveellinen ravinto ihmiselle – ilman niitä ei voi olla tervettä rakennusta. 

Katon tärkeys on ymmärretty jo kauan sitten hyvin, mutta ulkoverhouspaneeleiden suhteen tärkeyttä ei ole mielestämme huomioitu samalla tapaa. Tietoisuus niiden tärkeydestä on kasvanut, mutta ei yhtä laajassa mittakaavassa kuin katon suhteen. 

Muista, että ulkoverhouspaneelit ovat kuitenkin rakennuksen seinien katto. Ne eivät saa ”vuotaa”.

Lue tämä artikkeli huolella, niin saat takuulla uutta näkemystä siihen, millaiset ulkoverhouspaneelit sinun kannattaa hankkia.

Erilaiset ulkoverhouspaneelit – mitkä niiden erot ovat?

Ulkoverhouspaneelit voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri ryhmään.

1. Pohjamaalatut ulkoverhouspaneelit

2. Välimaalatut ulkoverhouspaneelit

3. Valmiiksi maalatut ulkoverhouspaneelit

Se, mikä näistä vaihtoehdoista on paras, määrittyy pitkälti kohteen ja tarpeen mukaan. 

Yksi asia tulee monelle kuitenkin yllätyksenä; lopullinen hintaero näiden kolmen paneelin välillä on hyvin pieni ja välillä sitä ei ole laisinkaan. Rautakaupassa ilmoitettu metrihinta hämää useita, koska metrihintaan ei ole tietenkään laskettua muita kuluja, jotka tulevat tiettyjen paneelien mukana. Suurin ero on hinnan sijaan työmäärässä, mitä kunkin paneelin asennuksen eteen on tehtävä. Pohjamaalatussa ulkoverhouspaneelissa työmäärä on suurin ja valmiiksi maalatussa ylivoimaisesti pienin. Hinta on silti suhteellisen sama, kuten pian huomaat.


Valmiiksi maalattu ja piilokiinnitetty TOPCOAT-V

Pohjamaalatun paneelin metrihinta on kaikista edullisin, mutta paneelin joutuu maalaamaan kahdesti, telinevuokra maksetaan kahdesti ja toki maalaus vie leijonanosan kesälomasta.

Välimaalattu ulkoverhouspaneeli on hieman pohjamaalattua kalliimpi, minkä lisäksi metrihintaan tulee laskea maalien hinnat ja pitkät telinevuokrat kiinnityksen ja maalauksen ajaksi. 

Valmiiksi maalattujen ulkoverhouspaneelien metrihinta on suurin, mutta muut kulut ovat minimaalisia verrattuna kahteen aiempaan. Maalia ei esimerkiksi tarvitse kuin katkaisupintojen maalaamiseen, eli pikkupurkki riittää. Vaikka valmiiksi maalatun paneelin metrihinta on tuplat verrattuna pohjamaalattuun, niin kokonaishinnaltaan pohjamaalattu on vain 0–600 € edullisempi vaihtoehto omakotitaloon. 

Valmiiksi maalatut ulkoverhouspaneelit ovat myös piilokiinnitettäviä. Esimerkiksi TOPCOAT-ulkoverhouspaneeli kiinnitetään hakasilla niin, että hakasten kannat jäävät seuraavan paneelin pontin alle piiloon. Näin paneeleita ei tarvitse maalata kiinnityksen jälkeen seuraavaan 10–20 vuoteen.

Suosittelemme oikeastaan aina käyttämään ensisijaisena vaihtoehtona valmiiksi maalattua ulkoverhouspaneelia, koska kukaan tuskin haluaa tehdä ensin 11 kuukautta töitä ja ostaa itselleen maalaajan kesätyöt 0–600 € palkalla. Voit lukea valmiiksi maalatun ulkoverhouspaneelin hyödyistä täältä.

Valmiiksi maalattuja ja piilokiinnitettäviä ulkoverhouspaneeleitamme ovat TOPCOAT ja GOLD PRO.


Valmiiksi maalattu ja piilokiinnitettävä GOLD PRO -ulkoverhouspaneeli

Kuinka valitset sinulle sopivat ulkoverhouspaneelit?

Jos et ole hankkinut aiemmin ulkoverhouspaneeleita, niin niiden hankkiminen voi tuntua todella työläältä. Paneeleita on niin paljon erilaisia jo pelkältä maalausasteeltaan (pohja-, väli- ja valmiiksi maalattu), minkä lisäksi niitä on eri paksuisia, eri väreissä ja eri profiileissa. Osa sopii vaakapanelointiin, osa sopii pystypanelointiin ja osa sopii molempiin.

Toivottavasti näistä seuraavista vinkeistä on sinulle apua, ja löydät itsellesi sopivat ulkoverhouspaneelit. Asiantuntijamme auttavat sinua mielellään paneelien hankinnassa ja vastaavat kysymyksiisi.

1. Haluatko vaaka- vai pystypaneloinnin?

Kaikki ulkoverhouspaneelit eivät sovellu profiloinniltaan tietyn suuntaiseen panelointiin. Siksi paneloinnin suunta tulee päättää ensimmäisenä, koska se rajaa vaihtoehdot tiettyihin profiileihin.

Vaakapanelointiin soveltuvat profiilit:

  • W, V, K, U ja L
  • Oikeastaan ainoa malli, joka ei sovellu vaakapanelointiin, on S. S-profiilissa paneelin yläosassa on tasainen ”katto”, jolloin vesi jäisi lepäämään paneelin päälle.
  • Profiilien kuvat löydät hieman alempaa tätä artikkelia

Valmiiksi maalattu, piilokiinnitettävä Topcoat-W ulkoverhouspaneeli
TOPCOAT W

Pystypanelointiin soveltuvat profiilit:

  • V, U ja S
  • Pystypanelointiin eivät sovellu L, K eikä W

Valmiiksi maalattu, piilokiinnitettävä Topcoat-V ulkoverhouspaneeli

Paneloinnin suunta on siis ensimmäinen päätettävä asia. Se määrittää, millaiset ulkoverhouspaneelit kohteeseesi sopivat. Tämän jälkeen on aika valita profiili.

2. Profiilin valitseminen

Käydään läpi seuraavaksi muutamia suosituimpia ulkoverhouspaneeleiden profiileita. Erilainen profiili luo hyvin erilaisen tunnelman ja sillä voi olla jopa väriä suurempi merkitys, miltä talo näyttää.

V-profiili

V-profiilin paneelit ovat muodoltaan kauniita, hyvin hillittyjä ja perinteisiä ulkoverhouspaneeleita. Tämä profiili on varma valinta jokaiseen kohteeseen, koska se soveltuu niin vaaka- kuin pystyverhoiluun.

Valmiiksi maalattu, piilokiinnitettävä ulkoverhouspaneeli Topcoat-V

 

W-profiili

W-profiilin paneelit ovat modernisoitu versio V-paneelista. Paneelien väliin jäävä ura on selvästi kapeampia ja särmikkäämpi varjoura, mikä tekee ulkoverhoilusta modernin, kulmikkaan ja linjakkaan näköisen.

Valmiiksi maalattu, piilokiinnitettävä ulkoverhouspaneeli Gold Pro-W

 

U-profiili

U-profiilin paneelit ovat myös hyvin perinteisiä ulkoverhouspaneeleita, jotka ovat säilyttäneet suosionsa jo vuosikymmenien ajan. Piilokiinnitys tuo tähän ajattomaan klassikkoon modernia tyylikkyyttä.

Valmiiksi maalattu, piilokiinnitettävä ulkoverhouspaneeli Topcoat-U

 

K-profiili

K-profiilin paneeleissa on kaunis kaareva muotoilu, joka tuo talon ulkonäköön pehmeyttä. Paneelien välinen ura jää kaarevan muodon myötä hieman tavallista leveämmäksi, joka saa paneloinnin näyttämään ilmavalta ja tasaisesti etenevältä.

Valmiiksi maalattu, piilokiinnitettävä ulkoverhouspaneeli Topcoat-K

 

L-profiili

L-profiilin paneelit asettuvat toistensa päälle aaltomaisesti, jolloin niiden väliin ei jää laisinkaan uraa. Muotonsa vuoksi tätä mallia on kutsuttu myös limilaudoitukseksi.

Valmiiksi maalattu, piilokiinnitettävä ulkoverhouspaneeli Topcoat-L

 

S-profiili

S-profiilin paneelit soveltuvat vain pystyverhoukseen niiden suorareunaisen muotonsa myötä. Suora reuna luo paneelien väliin ohuen ja syvän uran, mikä saa ulkoverhouksen näyttämään ryhdikkäältä ja tarkkaan suunnitellulta.

Valmiiksi maalattu, piilokiinnitettävä ulkoverhouspaneeli Topcoat-S

 

Kun profiili on päätetty, niin seuraavaksi määritetään tekniset mitat.

3. Kuinka leveää ja paksua panelointia haluat?

Miellyttääkö silmääsi enemmän leveä vai kapea panelointi? 

Pystypaneloinnissa useimmat suosivat kohtalaisen kapeaa panelointia, jolloin ulkoverhouspaneelit luovat rimoituksen näköisen kokonaisuuden.

Vaakapaneloinnissa leveydet vaihtelevat 120 millistä 275 milliin. Yli 200 millin levyiset ulkoverhouspaneelit tehdään yleensä aina liimapuuaihioista, koska tällöin paneelista tulee kestävämpi, sillä liimapuu ei elä samalla tapaa kuin leveä yli 200 millin paneeli, joka on valmistettu täysin massiivipuusta.

Leveä ulkoverhouspaneeli Topcoat-W 28x270 mm, sävy: ebenholz

Paneelien yleisimpiä leveyksiä ovat 120 mm, 145 mm ja 170 mm. Yli 200 millin paneelit kuitenkin yleistyvät jatkuvasti.

Paneelien yleisimpiä paksuuksia ovat 23 mm ja 28 mm. Jos me saisimme valita, niin ottaisimme aina paksumman paneelin, koska se on kestävämpi vaihtoehto. Muista, että ulkoverhouspaneelit ovat seinien katto, ja siksi erittäin tärkeät rakennuksen terveyden kannalta. Paksummat paneelit ovat toki aina hieman hintavampia, mutta tuhannen euron säästö kannattaa säästää jostain muusta kuin ulkoverhouspaneeleista. Talo tulee suojata hyvin, jotta se kestää huoltovapaana.

Valmiiksi maalattu, piilokiinnitettävä Topcoat-V ulkoverhouspaneeli

4. Värin valitseminen

Kun olet päättänyt paneloinnin suunnan, profiilin ja tekniset mitat, niin viimeisenä tehtävänä on valita väri. 

Väri on voinut olla mielessäsi tietty alusta lähtien, joten ainoa vinkkimme värin valitsemiseen liittyy kuultaviin sävyihin. Kun valitset kuultavaa sävyä, niin varmista, että se on kestokuultava. Kuultavat sävyt haalistuvat nopeammin, jolloin niiden huoltomaalausväli on noin 5 vuotta, kun täysin peittävissä sävyissä maalausväli on 10–20 vuotta.

Kestokuultavan maalausväli on noin 10 vuotta, mikä on jo paljon parempi kuin 5 vuotta!

Toivottavasti näistä vinkeistä oli hyötyä, ja osaat nyt valita tarpeisiisi sopivat ulkoverhouspaneelit.

3 yleistä virhettä ulkoverhouspaneelien hankinnassa

Ulkoverhouspaneelien hankinnassa on huomioitava useita tekijöitä budjetista paneelin ulkonäköön ja maalipintaan. Tässä muutamia tyypillisiä ”virheitä”, joihin moni ulkoverhouspaneeleita hankkiva henkilö voi sortua.

1. Älä tee ostopäätöstä metrihinnan perusteella

Metrihinta kertoo ainoastaan sen, kuinka paljon paneeli maksaa rautakaupassa. Se ei kuitenkaan kerro kokonaiskustannuksia, jotka paneelista syntyvät. 

Esimerkki. Ulkoverhouspaneelit omakotitaloon maksavat kaupassa n. 1800 €, jos valitset pohjamaalatun paneelin ja n. 3600 €, jos valitset valmiiksi maalatun paneelin. Luvut hämäävät paljon, koska pohjamaalattuun paneeliin kuuluu paljon muita kuluja. Esimerkiksi maaleihin kuluu 700 € ja telinevuokriin 500–600 €. Lopputuloksena paneeleiden kokonaiskustannus nousee 1 800 eurosta 3 000 euroon. Tällöin hintaero on enää 600 € ja herää kysymys, kuinka fiksua on maalata paneeleita itse sään armoilla tuohon hintaan, kun valmiiksi asennetuilla paneeleilla ulkoverhous tulee valmiiksi pelkällä paneeleiden asentamisella.

2. Varo maalaamasta väärissä olosuhteissa

Tämä liittyy ainoastaan pohja- ja välimaalattuihin ulkoverhouspaneeleihin, koska valmiiksi maalattuja ulkoverhouspaneeleita ei tarvitse maalata työmaalla katkaisupintoja lukuunottamatta.

Maalausolosuhteilla on todella iso merkitys, miten hyvin maali kestää paneelissa. Optimaalinen maalaussää on sellainen, että lämpötila on yli +5°C ja suhteellinen ilmankosteus alle 20 %. Teknoksen tekemien tutkimusten mukaan tällaisia päiviä on ollut huonoimpina kesinä 8 kpl, joten ulkona maalaamiseen liittyy omat riskinsä.

3. Älä riko maalipintaa nauloilla

Ampuisitko naulapyssyllä kattoosi 8000 naulaa, joista vesi pääsee katon rakenteisiin vuodesta toiseen? Tuskin.

Kysymys saattoi kuulostaa oudolta, mutta tiesitkö, että 200 neliön omakotitalon ulkoverhouspaneelit kiinnitetään keskimäärin 6 500 – 8 000 naulalla. Jokaisella 8 000 naulalla rikotaan maalipinta ja tehdään näkyvä reikä seinään. Vaikka naulankannat maalattaisiin, maali irtoaa kantojen päältä nopeammin metallin jatkuvan lämpötilavaihtelun myötä. Vesi tiivistyy näkyviin naulankantoihin ja kulkeutuu paneelien rakenteisiin sisään. Kukaan ei haluaisi tuota määrää reikiä kattoonsa, mutta moni tekee tuon määrän reikiä seinäänsä. 

Ongelma ratkeaa sillä, että valitset sellaiset ulkoverhouspaneelit, joissa on piilokiinnitys. Tällöin hakaset tai naulat jäävät seuraavan paneelin pontin alle piiloon, jolloin vesi ei pääse rakenteisiin.

Naulaton julkisivu on myös kauniimman näköinen kuin julkisivu, jossa on 8 000 reikää.


Piilokiinnityksessä naulat ja hakaset jäävät seuraavan paneelin alle piiloon.

Yhteenveto – Ota tämä muistilista talteen

Ulkoverhouspaneelit kannattaa valita huolella, koska ne määrittävät talosi ulkonäön lisäksi sen, kuinka hyvin talo kestää erilaisia sääolosuhteita. Ulkoverhouspaneelit ovat katon lisäksi tärkein taloasi suojaava asia. Valitse siis aina laadukkaat ja piilokiinnitettävät ulkoverhouspaneelit, jotta kosteus ei tiivisty talon rakenteisiin näkyvien naulankantojen kautta

Muista, että metrihintaa tärkeämpää on miettiä kokonaishintaa. Vaikka valmiiksi maalatut paneelit maksaisivat kaupassa 3 600 € ja pohjamaalatut paneelit 1 800 €, niin maalaus- ja telinekulujen jälkeen hinta on 3 000 €. Niin pienet säästöt eivät ole 2–3 viikon lisätyön arvoisia.

Jos haluat kestävän, vaivattoman, terveen ja kauniin ulkoverhouksen, niin valitse valmiiksi maalattu ulkoverhouspaneeli. Tehtaassa maalattu maalipinta kestää aina paremmin kuin ulkona sään armoille maalattu maalipinta.

Taloosi tulevat ulkoverhouspaneelit on helpoin valita tässä järjestyksessä:

1. Haluatko vaaka- vai pystypaneloinnin?

2. Mikä profiili miellyttää silmääsi eniten?

3. Kuinka leveää ja paksua paneelia haluat?

4. Mikä on paneelin väri? Tämän olet toki saattanut päättää jo ensimmäisenä!

Koko valikoimamme ulkoverhouspaneelit löydät täältä.

Suosituimmat mallimme ovat TOPCOAT ja GOLD PRO, koska ne ovat valmiiksi maalattuja ja piilokiinnitettäviä ulkoverhouspaneeleita.

Siparila - Passion for Wood