Terassirakentamisen suosio on kasvanut vuosi vuodelta ja entistä laadukkaammille puumateriaaleille on kysyntää. Moni haluaa huomioida materiaalin valinnassa sekä kestävyyden että ympäristöystävällisyyden, ja nämä kaksi näkökulmaa yhdistyvätkin hienosti lämpökäsitellyssä puussa.

Painekyllästetty puu eli kestopuu on hallinnut terassirakentamista jo kauan ja on siksi useimmille suomalaisille tuttu materiaali. Viime vuosina terassilautojen valikoimaan on kuitenkin tullut lisää vaihtoehtoja, joista yksi erittäin vahva nousija tällä hetkellä on lämpökäsitelty puu.

Lämpökäsiteltyä puuta verrataan usein nimenomaan painekyllästettyyn puuhun, sillä ne molemmat on käsitelty siten, että ne kestävät olosuhteita paremmin kuin tavallinen puu. Lämpökäsitellyllä ja painekyllästetyllä puulla onkin paljon yhtäläisyyksiä, mutta myös monia eroavaisuuksia.

Lämpökäsitelty puu yhdistää kaikki nykyaikaiselta materiaalilta vaadittavat ominaisuudet

Lämpökäsitelty puu ei ole mikään aivan uusi juttu, sillä lämpömodifiointitekniikka kehitettiin Suomessa jo 1990-luvulla. Valtaosa Suomessa valmistetusta lämpökäsitellystä puusta on kuitenkin tähän asti viety ulkomaille, missä sille on ollut kysyntää jo pidempään.

Lämpökäsitellyn puun äärimmäinen kestävyys saadaan aikaan modifioimalla puuta lämmön avulla. Ensin puuta kuivatetaan niin, että sen kosteuspitoisuus laskee nollaan. Tämän jälkeen tehdään lämpökäsittely, jonka aikana puun rakenne sekä ominaisuudet muuttuvat läpikotaisin:

  • Puu ei enää ime itseensä kosteutta niin paljon.
  • Mittojen pysyvyys paranee.
  • Puun biologinen resistanssi lisääntyy eli tuholaiset ja pieneliöt eivät enää pysty hyödyntämään sitä kuten ennen.
  • Puu on kevyempää ja sen tiheys on pienempi, joten sitä on helpompi työstää.

Lämpökäsitelty puu on saanut koko ajan enemmän jalansijaa myös kotimaassa, kun sen edut ovat tulleet rakentajille tutummiksi. Terassirakentamisessa lämpökäsitelty puu on yhä yleisempi valinta, ja lisäksi sitä käytetään myös sisällä kosteissa tiloissa. Lämpökäsiteltyä puuta suositaan erityisesti parvekekäytössä sen mittapysyvyyden ja vähäisen muotoelämisen vuoksi.

Lämpökäsitellyn puun käyttäminen on ympäristöteko

Yksi lämpökäsitellyn puun selkeistä vahvuuksista toteutusmateriaalina on sen ympäristöystävällisyys. Lämpökäsitellyn puun valmistuksessa ei käytetä mitään kemikaaleja, joten se on myrkytön ja varmuudella turvallinen materiaali niin asentajille kuin loppukäyttäjillekin.

Lämpökäsitelty puu on hiilinegatiivinen tuote, mikä tarkoittaa sitä, että tuotteella on ilmastonmuutosta hidastava vaikutus. Se sitoo enemmän hiiltä kuin aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä.

Meille Siparilalla lämpökäsitellyn puun edut ovat hyvinkin selviä, joten kysyimme asiaan myös tilaajan näkökulmaa. Laadukkaaseen rakentamiseen panostava oululainen Nastarakennus Oy on juuri tekemässä materiaalivalintoja asuntokohteeseensa ja harkitsee vahvasti lämpökäsitellyn puun käyttöä terassilaudoituksissa. “Uniikki Fregattipihan kohde valmistuu hienolle paikalle meren äärelle, joten haemme kestävyyttä ja laatua myös materiaalivalinnoissa”, kertoo projektijohtaja Risto Kamula.

“Lämpökäsitellyn puun valintaa puoltavat monet sen hyvät ominaisuudet. Se on lahoamatonta, kestävää, mittatarkkaa ja vääntyilemätöntä. Haluamme ajatella pitkällä tähtäimellä: kun valitsemme laadukkaan materiaalin, sitä ei tarvitse jälkeenpäin korjailla ja vastaanottaa reklamaatioita. Huoltovapaus on myös tärkeää, sillä ajattelemme loppukäyttäjän etua“, Kamula jatkaa.

“Asentaja puolestaan saa helpotusta ja tehokkuutta työhönsä siitä, ettei lämpökäsitelty puunippu jäädy kuten painekyllästetty puu, joten tätä voi huoletta asentaa myös talvella.”

Miten painekyllästetty puu eroaa lämpökäsitellystä puusta?

Painekyllästetty puu eli kestopuu valmistetaan imeyttämällä puuhun kyllästysainetta. Näin puusta tulee lahonkestoltaan parempaa kuin käsittelemätön puu ja sen käyttöikä pidentyy 3–5-kertaiseksi.

Kestävyydeltään painekyllästetty puu on hyvä ja toimiva materiaali, mutta sen kääntöpuoli on ympäristölle aiheutuva kuormitus. Suomessa kestopuun kyllästäminen tapahtuu kuitenkin tarkkojen säädösten mukaan, ja kyllästysaineena käytetään nykyään kuparisuoloja sekä orgaanisia tehoaineita. Painekyllästetty puu on aina kierrätettävä eikä sitä suositella käytettäväksi muualla kuin ulkona.

Myös lämpökäsitelty puu voidaan kierrättää, mutta koska se ei sisällä kemikaaleja, kierrätyspisteet ottavat sen vastaan veloituksetta. Vaihtoehtoisesti lämpökäsitellyn puun voi polttaa tai hakettaa kompostiin.

Lämpökäsitellyn ja painekyllästetyn puun ominaisuudet vertailussa:

Siparilan terassilaudoissa yhdistyvät lämpökäsitellyn puun edut ja siisti piilokiinnitys

Siparilan valikoimassa terassilautojen materiaalina oli aiemmin lehtikuusi, mutta sen saatavuuden heikennyttyä valitsimme korvaajaksi lämpökäsitellyn puun. Näillä materiaaleilla on monia samoja, erinomaisia ominaisuuksia, mutta lämpökäsitelty puu vie ne vielä pidemmälle.

Lämpökäsitellyissä Thermodeck-terassilaudoissa kestävyys ja tyylikäs ulkonäkö kulkevat käsi kädessä. Pinnaltaan tasainen Thermodeck Classic on yksinkertaisen eleetön valinta, kun taas Thermodeck Elegantin pintaa elävöittävät pienet urat. Molempia vaihtoehtoja on saatavilla sekä päältä kiinnitettävänä että piilokiinnitettävänä.

Piilokiinnitys mahdollistaa sen, että terassin pinta on täysin virheetön. Laudat kiinnitetään toisiinsa piiloklipseillä, jolloin tuloksena on siisti ja yhtenäinen pinta, jossa ei näy nauloja.

Kysy lisää Thermodeck-tuotteista suoraan meiltä tai jälleenmyyjiltämme.