Siparila - Passion for Wood
Siparila - Passion for Wood

Ulkoverhoukset vertailussa – näin valitset rakennusprojektiisi sopivan ratkaisun!

Julkisivu on kotisi käyntikortti. Esteettisten arvojen lisäksi julkisivu suojaa talon rakenteita kosteudelta. Tärkeää julkisivun hyvinvoinnin kannalta on, että puulla on toimiva maalikalvo suojanaan. Maalikalvoa voi verrata vaatteiden goretex-kalvoon, joka hidastaa kosteuden imeytymistä puuhun ja kuivalla, kylmällä ilmalla hidastaa kosteuden siirtymistä puusta ulkoilmaan. Tämä estää suurten, yht’äkkisten kosteusvaihteluiden riskin synnyttää puuhun halkeamia ja muodonmuutoksia.  Vertailussamme on kolme erilaista ulkoverhousvaihtoehtoa – mitä eroa niillä on ja miten erot vaikuttavat niiden käyttötapoihin. Mikä paneeli sopisi parhaiten juuri sinun tarpeisiisi?

PLATINA PLUS

Mikä? PLATINA PLUS on perinteinen ulkoverhouspaneeli, joka on hienosahapintainen, ympäripohjamaalattu ja kertaalleen pintamaalattu. Ympäripohjamaalaus suojaa puuta myös takalappeelta ja pintamaalaus nopeuttaa työmaalla tehtävää lopullista maalausta. Talolle saadaan edustava ulkoasu jo rakennusaikana. Kertaalleen tehty pintamaalaus mahdollistaa myös ulkoverhouspaneelien sävyn vaihtamisen asennuksen jälkeen.

Kenelle? PLATINA PLUS sopii hyvin kohteisiin, joissa ulkoverhouksen lopullinen sävy ei ole vielä tiedossa ja joissa paneelit halutaan naulata perinteisesti päältä. Platina Plus soveltuu hyvin myös teolliseen taloelementtien valmistukseen.

Käsittely: PLATINA PLUS vaatii asennuksen jälkeen vielä yhden maalauskerran, jotta kiinnityksessä rikkoontunut maalipinta saadaan korjattua. PLATINA PLUS ulkoverhouspaneelit on mahdollista maalata useaan eri sävyyn. Jokainen neljästä sävystä taittuu omassa värikategoriassaan 13-17 eri sävyyn. Ulkoverhouspaneeleiden teollisesti maalattu pinta suojaa julkisivua rakennusvaiheen ajan, mutta ulkoverhous tulee maalata 18 kuukauden kuluessa asentamisesta. Maalaus suositellaan tehtäväksi touko-kesäkuun aikana.

Asennus: PLATINA PLUS kiinnitetään perinteisesti paneeleiden päältä naulaamalla. Päältä naulaus ei koskaan tuota yhtä säänkestävää lopputulosta, kuin piilokiinnitys, koska naulat rikkovat aina maalinkalvon painuessaan puun pintaan. Päältä kiinnitetylle  julkisivulle ei saada aivan samaa kestävyyttä, kuin esimerkiksi TOPCOAT®-ulkoverhouspaneeleille. PLATINA PLUS on kuitenkin perinteiseen rakentamiseen hyvä ja turvallinen vaihtoehto. Huomioi, että asennuksen jälkeen työvaiheeksi jää julkisivun maalaus sekä maalauksesta syntyvät kulut.

Kestävyys: PLATINA PLUS -ulkoverhouksella on 20 vuoden lahoamattomuustakuu ja 10 vuoden  takuu maalipinnalle, mikäli se on asianmukaisesti työmaalla käsitelty. Pohjamaalikerros suojaa puun taustapintaa kosteusvaihteluilta estäen sinertymisen ja homekasvun.

VINHA

Mikä? VINHA on sileäpintainen ulkoverhous, jossa yhdistyy jälkikäsittelyn helppous ja säänkestävä naulaton pinta. VINHA-ulkoverhouspaneeleille maalataan teollisesti kestävä kalvo, joka suojaa puuta rakennusvaiheen ajan. VINHA-paneelit mahdollistavat lopullisen sävyn valinnan vasta asennuksen jälkeen. Paneeleiden sileäpinta nopeuttaa lopullista maalausta ja kuluttaa vähemmän maalia.

Kenelle? VINHA-paneelit soveltuvat erityisen hyvin esimerkiksi katupölylle alttiille alueille kaupunkiympäristöön. Sen sileässä pinnassa ei ole pölylle yhtä hyvää tartuntapintaa kuin perinteisessä hienosahatussa pinnassa. VINHA on hyvä valinta myös vanhojen kohteiden restaurointiin, joissa on perinteisesti tasaiseksi höylätty puupinta. Näin vanhan rakennuksen pinnat saa uusittua menettämättä kulttuurihistoriallisesti arvokasta talon ilmettä.

Käsittely: VINHA-ulkoverhouspaneelit on maalattu teollisesti heti höyläyksen jälkeen valvotuissa olosuhteissa, mikä takaa maalin imeytymisen puun solukkoon. VINHA-paneeleiden pohjakäsittely suojaa puuta rakennusvaiheen ajan, mutta julkisivu tulee maalata 18 kuukauden kuluessa asentamisesta. Julkisivu tulisi maalata touko-kesäkuussa, jolloin ilman lämpötila ja -kosteus ovat usein maalaustyölle optimaalisimpia.

Asennus: TOPCOAT®-ulkoverhouksen tavoin myös VINHA-paneelit ovat piilokiinnitettäviä. Asennuksessa naulan jäljet jäävät piiloon seuraavien paneelien alle, mikä parantaa julkisivun säänkestävyyttä ja esteettisyyttä. Vinhaa on saatavilla sekä pysty- että vaakapaneelina.

Kestävyys: VINHAn maalikalvolle myönnetään 10 vuoden takuu, kun se on asianmukaisesti pintakäsitelty työmaalla. VINHAa-julkisivussa kiinnitysjäljet jäävät piiloon ja puuta suojaava maalikalvo pysyy ehjänä. VINHA-paneeleiden päätypontit ovat myös valmiiksi maalattuja. Usein työmaalla paneelin päätyjen maalaaminen jää tekemättä, mikä altistaa puun voimakkaalle kosteusvaihtelulle. Tästä on seurauksena päätyjen halkeaminen ajan saatossa.

SIPARILA TOPCOAT®

Mikä? Siparila TOPCOAT® on valmiiksi maalattu ja piilokiinnitettävä ulkoverhouspaneeli. Täysin valmiiksi maalattu ulkoverhous nopeuttaa rakentamista erityisesti talvella, koska se ei tarvitse enää erillistä maalausta asennuksen jälkeen. Paneelien piiloon naulauksen ansiosta ainoaksi työvaiheeksi rakentamisessa jää vain asennus. TOPCOAT®-ulkoverhouspaneeli säästää myös kuluja, koska erillistä maalaustyötä ei tarvitse tehdä ja paneeleita voidaan jatkaa sujuvasti päätyponttien avulla. Erityisen hyvin TOPCOAT®-paneelit soveltuvat työmaalla tapahtuvaan panelointiin.

Kenelle? TOPCOAT® sopii loistavasti niin rintamamiestalojen kuin uudisrakennusten julkisivumateriaaliksi. Paneelia käytetään paljon myös kerrostalojen julkisivujen verhoiluun, jolloin pystytään välttämään elementtien saumat ja suunnittelemaan yksilöllinen puupinta. TOPCOAT®-ulkoverhouspaneeli on helppoutta ja nopeutta arvostavan vaihtoehto. Naulaton, valmiiksi maalattu puupinta takaa huolettoman ja säänkestävän julkisivun vuosiksi eteenpäin.

Käsittely: Siparila TOPCOAT®-ulkoverhouspaneeleiden kaikilla pinnoilla on puuta suojaava maalikalvo, myös paneelin takalappeella sekä päätyponteissa. Paneeleiden pintakäsittelylle annetaan 10 vuoden takuu. Paksu pintamaalikerros antaa puulle tehokkaan suojan auringon UV-säteilyä ja kosteusrasitusta vastaan. TOPCOAT®-paneeleita on saatavana myös palosuojattuna, ja paneeleille on myönnetty hyödyllisyysmallisuoja.

Asennus: TOPCOAT®-paneelit kiinnitetään paneelin yläreunasta ruoteeseen. Seuraavan paneelin naaraspontti peittää asentamisessa syntyneet kiinnitysjäljet. Ensimmäinen paneelirivi kiinnitetään aloituskoukuilla, jolloin julkisivusta saadaan ulkopinnaltaan täysin naulaton. Koska TOPCOAT®-ulkoverhouspaneelit ovat täysin valmiiksi maalattuja, ne voidaan asentaa ympäri vuoden.

Kestävyys: TOPCOAT®-paneeleilla on normaalia ulkoverhouspaneelia parempi säänkestävyys piilokiinnityksen ja paksun maalikalvon ansiosta. Vesi ei pääse vahingoittamaan puuta naulankantojen kohdista ja maalikalvo suojaa puuta UV-säteilyn kuluttavalta vaikutukselta.

Tiesitkö?

Kaikkiin ulkoverhouspaneeleihin on mahdollista lisätä palosuojakäsittely perinteisen pintakäsittelyn alle. Palosuojaus suojaa puuta tulipalon sattuessa ja hidastaa palon etenemistä. Palosuojausta käytetään useimmiten vain julkisessa rakentamisessa, joissa rakennuksille on asetettu omakotirakentamista tiukemmat palomääräykset.

 

Haluatko lisätietoja? Lataa puurakentamisen opas!

Puurakentamisen opas

Jos kaipaat lisätietoja puurakentamisesta, lataa tästä maksuton oppaamme! Puurakentamisen opas on kattava suomenkielinen materiaali, jossa on perustietoa puulla rakentamisesta.

Opas tarjoaa tietoa mm. markkinoilla olevista paneelimuodoista (profiilit), pintakäsittelyvaihtoehdoista sekä materiaalilaskentaan vaikuttavista tekijöistä.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Ota yhteyttä! Contact us

Askarruttaako jokin? Ota yhteyttä – palaamme asiaan mahdollisimman pian!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.