Loppusilaus sisustukselle rakentuu sileäpintaisten puulistojen avulla. Listoilla voidaan korostaa yksityiskohtia tai sisustaa huoliteltuja siirtymiä eri materiaalien välillä. Valkoisten sisustuslistojen lisäksi sisustuslistat voidaan pintakäsitellä esimerkiksi parketin sävyyn tai vaikka valmistaa parketin kanssa samasta materiaalista. Listojen muotokieleen kannattaa kiinnittää huomiota. Virtaviivaiset suorat muodot tukevat modernia, pelkistettyä tyyliä, kun taas koristeelliset, pyöreät listat tuovat pehmeyttä sisustukseen. Yksityiskohtia korostavat listat ovat mahtava tapa viimeistellä tyylikäs puusisustus.

Kiinnitä huomio listan muotoon ja sävyyn

Sisustuslistoissa on saatavissa useita eri muotoja. Muotokieleltään minimalistisia suoria listoja, moderneita vanamaisia listoja sekä runsaita pyöristyksiä sisältäviä listoja.

Puulistat voidaan käsitellä sävy sävyyn muiden pintojen kanssa. Esimerkiksi parkettien kanssa samaan sävyyn käsitellyt lattialistat levittävät lattian laajuutta ja toimivat hillittynä siirtymänä seinämateriaalin ja lattian välillä. Sävytetty puulista on myös parketin kaltainen pinnaltaan. Puulistat voidaan valmistaa myös parketin kanssa samasta materiaalista kuten esimerkiksi saarnista tai tammesta.

Sävytetyillä listoilla voidaan myös luoda sisustukseen herkullisia yksityiskohtia. Sävyjen suhteen vaihtoehdot ovat rajattomat. Kiinnitä huomiota pintojen sävykoodeihin. Niiden avulla samat ihanat sävyt saadaan toistumaan kodin eri tilojen sisustuksessa. Esimerkiksi mustien ovien reunustaminen samaan sävyyn käsitellyillä listoilla tekee ovista yhdenmukaiset eikä selkeää sisustusta tarvitse rikkoa montaa eri sävyä sekoittamalla. Vaaleaan sisustukseen voi myös halutessaan lisätä kulmikkuutta tummilla listoilla.

Häivytä kauneusvirheitä ja korosta erilaisia pintoja

Listoilla voidaan korostaa yksityiskohtia, mutta niiden käytöllä helpotetaan myös asennustyötä. Esimerkiksi seinien liittymäkohdat ikkunoihin ja oviin saadaan siististi piiloon listoilla. Listojen avulla voidaan myös piilottaa esimerkiksi seinän vinouksia.

Samassa tilassa voidaan käyttää hyvin erilaisia listoja joko korostamaan tai häivyttämään haluttuja yksityiskohtia. Leveä jalkalista suojaa seinää kolhuilta rajaten selvästi seinän erilleen lattiasta. Samalla kattolistat voivat olla hyvinkin huomaamattomat ja kapeat, mikä korostaa kiinnostavalla tavalla tilassa olevia erilaisia pintoja.

Kun halutaan luoda selkeälinjaista ja yhdenmukaista sisustusta, kannattaa sisustuslistoina käyttää samaa puumateriaalia kuin seinäpinnoissa. Näin seinäpinnat saavat arvoisensa jatkoksen aidoilla puulistoilla.  Seinäpintojen yhtenäisyyttä ei tarvitse rikkoa valkoisilla listoilla, jos listat valmistetaan samasta materiaalista seinän kanssa.

Voit säästää listamateriaalia hankkimalla yhdistelmälistan, jota voi käyttää sekä peitelistana että jalkalistana. Näin vältytään usean erilaisen listan hankinnalta. Yhdistelmälistoja on saatavana esimerkiksi Vana, Kumpu ja Kinos-mallistoissa.

Puulista kestää arjen keskellä

Listojen materiaaliin kannattaa suhtautua tiedostavasti. Sisustuslistoja on saatavissa aidosta puusta valmistettuna tai keinotekoisina mdf-listoina. Aidot puulistat ovat yleensä hieman hintavampia kuin mdf-listat, mutta pitkäikäisempiä ja kestävämpiä käytössä.  Puu kestää hyvin pieniä kolhuja, eikä sen pinta vaurioidu esimerkiksi imurilla kolhittaessa. Mekaanisten vaurioiden sattuessa puulistoja on helppo hioa ja maalata uudelleen.