Siparila - Passion for Wood
Siparila - Passion for Wood

Moderni puuarkkitehtuuri pääsee oikeuksiinsa Metsä Groupin Pro Nemus -vierailukeskuksessa

Puurakennusosaamisen ja teollisten puurakennustuotteiden taidonnäyte

Metsä Groupin Pro Nemus -vierailukeskus avattiin kesäkuun alussa Äänekosken tehdasalueelle. Kokonaan puusta valmistetussa rakennuksessa on etsitty suunnittelijan ja teollisuuden kanssa yhteistyössä valmiita ratkaisuja, jotka soveltuvat teolliseen rakentamiseen mutta eivät kuitenkaan kahlitse arkkitehdin käsiä.

Vierailukeskuksen suunnitelleelle UKI Arkkitehdit Oy:lle työ on jatkoa aiemmin biotuotetehtaalle tehdylle suunnittelulle.

– Halusimme tehdä Pro Nemuksesta näyttelyrakennuksen, jossa puu näkyy ja tuntuu rakennuksen kaikissa yksityiskohdissa. Vierailukeskuksen runko on valmistettu Metsä Woodin Kerto® LVL-tuotteista tehdyistä elementeistä, joiden lujuusominaisuudet mahdollistavat pitkän jännevälin ja avarien ja näyttävien tilojen rakentamisen, kertoo rakennuksen vastaava arkkitehti Ulla Passoja UKI Arkkitehdeiltä.

Puuarkkitehtuurin yleistyminen vaatii uusia ratkaisuja ja kehitystyötä

– Nuorelle arkkitehtisukupolvelle puurakentaminen on sydämen asia. Haluamme suunnitella kestävää puuarkkitehtuuria ja löytää uudenlaisia ratkaisuja, joita innovatiiviset puurakennustuotteet mahdollistavat. Yhteys perinteisiin ja paikallisuuteen on kuitenkin tärkeää säilyttää omaleimaisuuden vaalimiseksi, sanoo Passoja.

Puuarkkitehtuurin yleistyminen edellyttää Passojan mukaan pitkälle tuotteistettuja puurakennustuotteita ja laajaa valikoimaa erilaisia pintakäsittelyvaihtoehtoja. Puun aitouden säilyttäminen on myös tärkeää, sillä moni arkkitehti haluaa tuoda käsittelemättömän puun rouhean ja luonnollisen ilmeen suunnittelemiinsa rakennuksiin. Pro Nemus -vierailukeskus toimii rohkaisevana esimerkkinä modernin puuarkkitehtuurin mahdollisuuksista.

– Puunkäyttöä arkkitehtuurikäytössä edistää lisääntynyt osaaminen puurakentamisen kestävistä ratkaisuista sekä pitkälle esivalmistetut puutuotteet, joissa on huomioitu laadukas pintakäsittely, paloturvallisuusasiat ja kosteustekninen kestävyys, summaa Passoja.

Ulkoverhous tärkeä osa vierailukeskuksen ilmettä

– Pro Nemus edustaa modernin puurakentamisen kärkeä. Modernius tulee esille rakennuksen veistetyssä muodossa, suunnittelun lähtökohdissa ja innovatiivisissa materiaalivalinnoissa. Pyrimme tuomaan puun esille mahdollisimman aitona kaikissa pinnoissa. Julkisivussa käytetty 42 mm paksu ja lähes 300 mm leveä, jyhkeä Topcoat-ulkoverhouspaneeli on merkittävä rakennuksen ulkonäköä määrittävä elementti, valottaa Passoja.

Pro Nemus on kauttaaltaan mattamusta erottuen selkeästi muista tehdasalueen rakennuksista. Pintakäsittely toteutettiin Siparilan kehittämällä uudella kestokuultavalla maalikäsittelyllä, joka jättää puun pintastruktuurin näkyviin, toisin kuin perinteinen peittomaalaus. Käsittely pidentää puun huoltomaalausväliä huomattavasti kuultaviin sävyihin verrattuna.  Liimapuusta valmistetun, asennusvalmiin ulkoverhouspaneelin etu on piilokiinnitettävyys, joka parantaa julkisivun säänkestävyyttä, kun vettä keräävät naulankannat jäävät piiloon.

– Tärkeimpiä ulkoverhousratkaisun valintakriteerejä vierailukeskuksen kaltaisessa näyttävässä kohteessa ovat kestävyys ja estetiikka. Hioimme ulkoverhouspaneelin kokoa, profiilia ja pintakäsittelyä tiiviissä yhteistyössä Siparilan kanssa. Meille oli erityisen tärkeää säilyttää ulkoverhouksessa aidon puun tuntu. Ulkoverhouksen tulee näyttää ja tuntua puulta läheltä ja kaukaa katsottuna, painottaa Passoja.

VALOKUVAT TÄÄLLÄ: Pro Nemus -vierailukeskus, Äänekoski, Metsä Group Oy

Lisätietoja:

Juha Sojakka
Siparila Oy, toimitusjohtaja
juha.sojakka@siparila.fi
+358 44 333 46 10

Laura Sojakka
Siparila Oy, markkinointijohtaja
laura.sojakka@siparila.fi
+358 44 333 46 11

Siparila on vuonna 2003 perustettu suomalainen perheyritys, joka valmistaa aidosta puusta koteihin ja julkisiin tiloihin ulkoverhous- ja sisäverhouspaneeleita, listoja sekä liimalevyjä. Siparila kehittää puusta ratkaisuja, jotka säästävät aikaa ja kokonaiskuluja rakentajilta tekemällä puutuotteet tehdasoloissa täysin valmiiksi pintakäsittelyä myöden. Siparilan asiakkaita ovat rakennusliikkeet, rautakaupat, arkkitehdit sekä omatoimiset rakentajat. Siparilan tehtaat sijaitsevat Vaajakoskella, Parkanossa ja Kajaanissa. Siparila työllistää 100 puualan ammattilaista ja sen liikevaihto on 20 miljoonaa euroa.

 

 

Ota yhteyttä! Contact us

Askarruttaako jokin? Ota yhteyttä – palaamme asiaan mahdollisimman pian!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.